Tips & Hulp

rijden met de mobilhome

- Hou er rekening mee dat je wagen wat hoger en breder is. Voorzie eventueel een kleine nota als geheugensteuntje in de buurt van je stuur. Je wagen is zwaarder, de remafstand zal dus een stuk langer zijn dan gewend.

- Opgepast! Bomen hebben vaak lage takken die niet altijd zichtbaar zijn! Deze kunnen krassen en andere schade veroorzaken. (Vooral op camping geef je hier, bij het kiezen van je plek, best wat extra aandacht aan!)

- Opgepast met uitzwaaien van de achterkant van het voertuig. Bij scherpe bochten of bij het uitdraaien van je parkeerplek hou je hier dus rekening mee.

- Heb je kinderen aan boord? Ramen en deuren mogen nooit worden open gedaan tijdens het rijden. Natuurlijk draagt ook iedereen de gordel.

- Kijk steeds alle deuren, kasten en ramen na. Alles moet goed gesloten zijn: als er nog kastdeuren open staan, kan je die tijdens het rijden beschadigen.

- Doe het allemaal wat rustig. Hou de maximumsnelheid rond de 100 km/u. RELAX en geniet! Uw vakantie begint vanaf het moment dat u in de mobilhome stapt!

laden van de mobilhome

Het laden van de motorhome

Tracht zoveel mogelijk de lading te verdelen: ze heeft veel invloed op het rijgedrag van de wagen. Als de wagen voorzien is van voorwielaandrijving, leidt te veel gewicht achteraan tot een vermindering van grip op de weg, en dus een verminderde bestuurbaarheid. Een te hoge lading op het dak verhoogt het zwaartepunt, en maakt de motorhome minder stabiel. Dit is vooral voelbaar in de bochten.

Checklijst bij vertrek: 20 Gouden tips

 1. Zijn de buitenspiegels en zetels juist afgesteld voor de chauffeur?
 2. Controleer de bandenspanning.
 3. Sluit alle kranen van de bedieningseenheid van de gas.
 4. Zijn alle kasten, lades en deuren vergrendeld?
 5. Controleer of alle voorwerpen in het woongedeelte en eventuele holtes goed vastgemaakt zijn en evenredig verdeeld zijn over de beschikbare ruimtes.
 6. Ligt er niks los in de alkoof, dat naar beneden kan vallen?
 7. Zet zware voorwerpen op de grond, en zorg ervoor dat de tafel in de goede stand staat.
 8. Is de deur van de koelkast vergrendeld en staat deze op 12 volt?
 9. Controleer of de woonbatterij goed opgeladen is.
 10. Verzeker u ervan dat alle ramen en dakvensters en de toegangsdeur gesloten zijn.
 11. Ontkoppel de externe elektriciteitsvoorziening.
 12. Zijn de steunpoten ingedraaid of de oprijblokken verwijderd?
 13. Controleer of er zich niets onder het voertuig bevindt, dat verplaatsing kan belemmeren.
 14. Is (indien aanwezig) de houten snijplank van de keuken veilig opgeborgen?
 15. Is de luifel volledig ingedraaid?
 16. Zijn de fietsen goed vastgemaakt?
 17. Zijn de afvalwatertanks geledigd en gesloten?
 18. Indien een satelliet aanwezig is, is deze dicht en staat hij in de juiste richting?
 19. Zorg ervoor dat het elektrische trapje gesloten is.
 20. Heb je al je passagiers mee?

LET OP: Om op alle mogelijke omstandigheden voorbereid te zijn, zorg dat u volgende uitrusting bij u heeft: EHBO- kistje, gereedschapskist, gevarendriehoek, reflecterende vest voor alle inzittenden en een brandblusser.


mobilhome waterpas zetten

Wanneer je aankomt op de plaats van de bestemming is de ondergrond vaak niet helemaal stabiel. Een wiebelende camper zorgt dan ook voor frustraties. Zorg er eerst voor dat de camper waterpas staat. Soms is een paar centimeter al genoeg. Bovendien is mooi waterpas staan belangrijk om een goede werking van de koelkast te garanderen. Bovendien slaap je beter, geraakt je evenwichtsorgaan niet in de war en kan de waterafvoer optimaal doorlopen. 

Gebruik voor het horizontaal opstellen van de motorhome de wielkeggen. Een waterpas is een handig hulpmiddel om de motorhome vlak te plaatsen. De vloer is meestal de beste plek om je waterpas te plaatsen. De motorhome zet je in de breedte en de lengte waterpas. Je kan als waterpas ook een app gebruiken op je smartphone of tablet. Android heeft de app ‘camper leveler‘. Deze app toont de hoeveelheid centimeters die elk wiel moet stijgen om de camper waterpas te zetten, rekening houdend met de wielbasis en de wielbreedte. Op iPhone zit standaard een waterpas. leg je telefoon op tafel, open de app, swipe naar links en kijk of je camper rechtstaat.elektrische opstap

Elektrische opstap

Uw motorhome heeft, naargelang het model, een opstap die ofwel geïntegreerd is ofwel uitklapbaar. Een uitklapbare opstap is elektrisch bedienbaar.

Elektrische opstap: de bediening bevindt zich aan de binnenkant van de motorhome net naast de deur. Wanneer u het contact van de wagen opzet, hoort u een geluidsignaal. De opstap komt automatisch naar binnen en het geluidsignaal stopt. Gebruik nooit de trap vooraleer deze volledig is uitgeklapt! Maak er ook een gewoonte van de trap steeds zelf naar binnen te doen en nooit op het automatisch intrekken te vertrouwen, dit dient enkel als veiligheid.


vers water

Verswatertank

 • De verswatertank is vorstvrij gemonteerd (mits gebruik van de verwarming van de motorhome) onder één van de zithoeken. U kunt deze tank vullen aan de buitenzijde van de motorhome .
 • Om gewicht te besparen is het meestal aangeraden om minder water mee te nemen. 

De waterdop niet verwarren met de dieseldop!

 • Let op als U diesel tankt!! Soms zit de watervuldop in de buurt van de dieseltank, en het komt dus wel eens voor dat de watertank gevuld wordt met diesel. Zorg er in dat geval zeker voor dat U nooit de waterpomp laat draaien, anders komt de diesel in de pomp en alle leidingen en wordt het probleem alleen maar groter. Wanneer de diesel enkel in de tank zit, volstaat het om slechts de watertank te vervangen.

toilet en vuilwatertank reinigen


Hoe reinig ik mijn toiletcassette ?

 • Reinig na elk gebruik de wc cassette zo snel mogelijk om geurhinder te vermijden.
 • Gebruik steeds de opgegeven hoeveelheid afbreekmiddel.
 • Ontkalk regelmatig het toilet. Wanneer je dit niet doet zullen er zich op termijn minder prettige geuren vastzetten in de kalkaanslag.

OPGELET!

 • Bij het ledigen van de cassette, niet te hard schudden! Anders loop je het risico dat de magnetische meetvlotter los komt .


 1. Zorg dat de cassette binnenin de motorhome wel degelijk dicht staat.
 2. Verwijder de cassette uit de motorhome.
 3. Plaats de cassette verticaal op de grond. 
 4. Richt vervolgens de gietbuis (1) verticaal omhoog en verwijder de dop.
 5. Giet de wc cassette leeg en druk wanneer de gietbuis naar beneden gericht is op de ontluchtingsknop (2) om het ledigen te vergemakkelijken.
 6. Schuif vervolgens het buitenste deksel (4) open en verdraai de daarnaast gelegen knop (3) om het onderliggende deksel van de opening weg te draaien. Leg de cassette opnieuw vlak op de grond.
 7. Spoel de cassette grondig. Reinig eveneens de rubberen afdichtingsring.
 8. Zet de cassette opnieuw verticaal en gebruik de dop met ingebouwde maatbeker om afbreekmiddel via de gietbuis in de cassette te gieten. Raadpleeg de aanwijzingen op de fles voor de gepaste hoeveelheid.

Vuilwatertank

 • De vuilwatertank hangt onder de motorhome, en heeft een capaciteit van ongeveer 90 liter. Wanneer deze tank voor ongeveer ¾ vol is gaat het indicatielampje op het controlepaneel branden. De tank kan geloosd worden aan de buitenkant door de schuif onder aan de vuilwatertank open te trekken.
 • U hoeft niet te wachten tot de tank volledig vol is: immers 90 liter water = 90 kg extra gewicht.

dakramen


 • Dakramen zijn nooit voor 100% hermetisch gesloten. Dit is noodzakelijk om ventilatie te garanderen en schimmelvorming ten gevolge van condensatie te vermijden.
 • Uiteraard hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer het regent of wanneer u in de regen rijdt. De ventilatie is voor deze situaties ontworpen.
 • Hou er echter rekening mee dat wanneer met een tuinslang of hogedrukreiniger te dicht in de buurt van de dakkoepel wordt gespoten, er wel water naar binnen kan gejaagd worden.
 • Het is normaal dat windruis optreed bij snelheden boven de 100 km/u. De dakkoepels zijn door de fabrikanten immers ontworpen voor een snelheid van maximum 100 km/u.

Wanneer de zon hevig schijnt

 • Vermijd wanneer de zon hevig schijnt en het dakraam dicht staat, om de verduistering van het dakraam helemaal dicht te zetten. Door onvoldoende verluchting wordt het binnen de kortste tijd een bakoven onder de koepel. Gebruik hiervoor ook niet zomaar het muggengaas. Dit bestaat meestal uit zwart materiaal, en zwart materiaal absorbeert nu eenmaal de warmte. Het gevolg is dat het vliegengaas zijn vorm verliest en daarna nog moeizaam dicht plooit of naar binnen rolt.
 • De oplossing bestaat erin om de verduistering en het vliegengaas bij een klein vierkant dakraam samen voor de helft dicht te zetten, en voor de grotere rechthoekige dakramen voor één derde het vliegenraam en twee derde de verduistering dicht te maken.

           

        

gas

De gasinstallatie in de motorhome

De meeste toestellen in de motorhome werken op gas. Toestellen die in uw motorhome op gas werken zijn:

 • Het fornuis
 • De kachel
 • De warmwaterboiler
 • De koelkast
 • De gasoven

In principe kunnen deze toestellen werken op propaan/butaan. Sommige motorhomes hebben een verwarming die werkt op diesel (Webasto-verwarming). Gas dient in dat geval enkel voor het fornuis, de boiler, de koelkast en (eventueel) de oven.luifel

Onderstaande video laat U zie hoe de luifel te gebruiken.

1 Breng de luifelstang aan en klik hem vast door er even aan te draaien.

2 Nooit de luifel in 1 keer open doen. De luifel gaat hierdoor beschadigd geraken.

3 Draai de luifel net zover open totdat je aan de steunpoten kan. Vouw deze open en zet ze schuin op de grond.

4 Vanaf dan verplaats je de poten stelselmatig zodat de luifel helemaal open staan.!!!slotjes vastzetten indien aanwezig!!!Rood is vast.

5 Zet de luifelpoten steeds vast met enkele haringen en bij geval van wind ook met de extra stormbanden. 

6 Het naar binnen draaien van de luifel gebeurt in omgekeerde volgorde. Nooit de luifel in 1 keer oprollen maar steeds de poten dichter zetten. !!!Slotjes openen indien aanwezig!!!!

 • Bij hevige regenval kan wanneer de luifel niet afhelt, het regenwater zich in het midden van de luifel opstapelen Dit betekent een ophoping van gewicht op het luifeldoek en kan in sommige gevallen het frame van de luifel doen verbuigen.
 • Stel de steunpoten van de luifel aan één zijde steeds wat lager op dan aan de andere zijde. Zo kan bij eventuele regen het water vlotter aflopen.keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x